Uusvanha hiihtosensaatio Timo Mantere

Vantaan Suomen Cupissa 14.1.2020 moni hiihdon seuraaja hieraisi silmiään, kun väliajoissa kärkivauhtia hiihti pitkän aikaa 36-vuotias Timo Mantere. Vanhanajan perinteistä tekniikkaa rennosti ja laajoilla liikelaajuuksilla hiihtävä Mantere sijoittui maajoukkuemiesten ja muiden päätyökseen hiihtävien seurassa hienosti viidenneksi, jääden kolmannesta sijasta vain neljä sekuntia. Poissa kärkimiehistä olivat Niskanen, Hyvärinen ja Mäki. Vaikkei Timo kisaa voittanutkaan, on tulos erittäin kova, taustat huomioiden. Päätin ottaa Timoon yhteyttä ja kysellä, miten tuollainen hiihtovauhti  on mahdollista, kun mies tekee vielä rankkaa kolmivuorotyötä maanviljelyn ohessa.

lue lisää

Leenan vieraskirjoitus: uupumuksesta iloon!

Painajainen alkoi kesällä 2017. Kuvassa olen aloittamassa urakkaa juoksemalla Pallakselta Hettaan, enkä osannut aavistaa mitä seuraavat pari vuotta toivat tullessaan. Ylirasitus, immunologinen alipalautuminen, stressi, keskivaikea masennus, ei-elimelliset unihäiriöt, raudan puute…Diagnoosilista on pitkä. Kalliita astmalääkkeitä, unilääkkeitä, nukahtamislääkkeitä, mielialalääkettä, vitamiineja joka lähtöön, rautatabletteja – sadoilla euroilla. Kaikki kivet tuli käännettyä. Lepää, lepää ja lepää, sitä minä tein suorittamiseen asti.  Unettomuus, se oli pahinta.

lue lisää

Hyvinvoinnin syyspommi

Syyskuu ja tammikuu ovat uusien elämäntaparemonttien aloittamisen ruuhka-aikoja. Kuntosaleilla käy silloin suurin kuhina uusista asiakkaista, jotka ovat ostaneet useamman kuukauden salijäsenyyksiä. Jotenkin ihmeellisesti nykyään liikuntakulttuuriin liitetään se, että kaikkien pitäisi käydä myös salilla ja saada enemmän lihasta. Valitettavasti vain harvalla uudella elämäntapamuuttajalla salijäsenyys kuitenkaan tarkoittaa pitkällä tähtäimellä säännöllistä salilla käymistä. Kesälomien jälkeen arkeen paluu kuitenkin saa monissa aikaan halua ”ryhtiliikkeeseen” ja kuin omantunnon parantamiseksi salijäsenyys on jo askel tuohon suuntaan.

lue lisää

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia

Asiantuntijat ovat löytäneet monenlaisia selityksiä ihmisten vaikeuksille ja ongelmille. Samalla on hukattu taito luonnollisille ratkaisuille. Viime aikoina arkipsykologia, nokkeluus, kokeilevuus, huumori, maalaisjärki ja ihmistuntemus ovat alkaneet tehdä paluuta auttamisen maailmaan. Ongelmakeskeinen ajattelutapa on menettänyt valta-asemaansa psykoterapian alalla ja uudenlaiset suuntaukset kuten lyhytterapia on nostanut asemaansa psykoterapian yhteisössä.

lue lisää

Luovuus ja leikki -onnistuneen valmennuksen merkkejä!

Suomalaista urheiluvalmennusta pidetään osaavana, vaikka tulokset eri urheilulajeissa eivät enää samalaisia olekaan kuin menneinä vuosikymmeninä. Suomessa mielestäni pilkotaan valmennusta todella pieniin yksityiskohtiin ja osa-alueisiin. Olen yli viisitoista vuotta ollut omalla tavallani nykyisen valmennuskulttuurin kritisoija. Olen kyllästymiseen asti kuullut puheita siitä, kuinka määrää ja tehoa pitäisi harjoittelussa nostaa, jotta meiltä kehittyisi lisää uusia arvokisamenestyjiä. Nykyiset urheilijamme eivät kuulemma harjoittele riittävän tehokkaasti. Olen asiasta lähes poikkeuksetta eri mieltä.

lue lisää

Hienoa palautetta asiakkailta!

”Olen todella onnellinen ja tyytyväinen, että uskalsimme tulla pariterapiaan. Uskon, että terapia antoi meille molemmille paljon, sekä toi uutta näkökulmaa parisuhteeseen. Silmiä avaavaa oli se, kuinka kumpikaan ei välttämättä osaa olla parisuhteessa eikä tiedä miten parisuhteessa toimitaan. Tärkein oppi itselle oli, että on yhtä tärkeää kuunnella kuin tulla kuulluksi. Sain paljon konkreettisia asioita työstettäväksi ja ymmärsin että olen rikkinäisempi yksilö kuin annan ymmärtää. Yksilönä varmasti myös tarvitsen terapiaa ja ajattelin lähteä liikkeelle työnantajan tarjoamasta psykologikäynneistä. Jospa sitä kautta saisin eväitä stressin käsittelyyn ja omaan hyvinvointiin.” 

lue lisää

Uutta oppimassa pariterapiastaSain kesäkuun lopussa pariterapiaani yhteensä viisi rohkeaa harjoitusparia. Ensimmäisen parin kanssa tavatessamme oli minullakin selkeästi jännitystä ilmassa. Olin jotenkin henkisesti valmistautunut siihen, että kipinöitä saattaisi olla ilmassa. No aika vähissä ne kipinät kaikkinensa pariterapiatapaamisissa lopulta olivat. Yhdelle pareista tosin kesken toisen tapaamisen totesin, että nyt molemmat lopettavat syyttelyn ja menneiden asioiden kaivelun. Siitä kun ei hyödy kukaan, eikä se tue ratkaisujen löytämistä

lue lisää

Polkujuoksija Ismo Eskelinen toivoo Valmennusavulta tukea mielen hyvinvointiin sekä urheilijana kehittymiseen

Lähes vuorokausi metsässä, vaaroilla ja tuntureilla juoksemista. Polkujuoksukisassa 110km onnistunut suoritus vaatii kovan juoksukunnon lisäksi myös mielen lujuutta. Äärisuoritukset, joita nämä ultrapitkät polkujuoksutkin ovat, eivät monesti anna armoa edes olosuhteiden tai kelienkään puolesta. Vuosien panostus voi murentua hetkessä esimerkiksi pieneen liukastumiseen ja loukkaantumiseen. Mutta kysymys on saako se määritellä sinua urheilijana tai ihmisenä?

lue lisää

Miten liikuntaharrastuksesta tulee elämäntapa?

Tarinat ja videot huippu-urheilijoiden legendaarisista harjoituksista, joissa oksennus on tullut suusta ja tähtiä nähty vielä kauan treenin jälkeen, ovat saaneet meidät uskomaan, että sellaista se todellinen huippu-urheilijan harjoittelu on. Todellisuudessa se ei sitä ole kuin harvoin tai satunnaisesti. Siitä huolimatta me ajatellaan, että jos on vain tahtoa riittävästi, niin fyysinen kapasiteetti kyllä kasvaa tahdon mukana. Suurimmalle osalle meistä tahtoa riittää tasan siihen asti, kunnes tulee arjessa vastoinkäymisiä. On kiireitä töissä, haasteista parisuhteessa tai vammoja treeneistä.

lue lisää

Kesäkisa

Valmennusavun kesäkisa

Haluan kannustaa ihmisiä luonnolliseen liikuntaan! Pois nykyisestä suorittavasta liikuntakulttuurista. Toivoisin kaikkien hyvinvoinnin pohjan muodostuvan arjen luontaisesta liikunnasta. Uskon sen auttavan kaikkia kohti parempaa kuntoa ja parempaa hyvinvointia. Luonnollinen liikunta tarkoitta liikkumista ilman sykemittaria, treenikuteita tai harjoitusohjelmia. Parhaimmillaan luonnollinen liikunta on niin kivaa, että ajantaju häviää ja fyysistä kuormitusta sekä hengästymistä tulee itsestään ja luonnostaan.

lue lisää